Stichting 2Switch

Regionaal kringloopbedrijf en een leer-werkbedrijf  op het gebied van inzameling, sortering en verkoop van gebruiksgoederen zoals gedragen textiel.

Rossell de Fijter en Jacqueline van Lent en hebben in 2018 het modelabel Manteau Riche opgericht. Deze kimonojas, geinspireerd op de jaren 20-30, kan als jas, vest en jurk worden gedragen.

MisjaB.nl-Jacqueline-van-Lent-kopie
''Sustainable couture''

Mode wordt vaak gezien als iets oppervlakkigs en snel, waar enorm veel geconsumeerd wordt. Dat laatste is zeker waar. Daarnaast is een van de meest vervuilende industrieën op dit moment. Het is echter niet eenvoudig om een duurzame oplossing te bedenken, als je weet dat het hele proces van stoffen ontwikkelen, verven, maken en verkopen in een vast stramienen verlopen waar veel geld mee gemoeid is.

Toen Rossell en Jacqueline startte met Manteau Riche wilden ze een sustainable aanpak realiseren. Ze merkten dat ze geen oplossing kunnen bieden voor de hele keten (zoals de oorsprong van katoen), maar we kunnen mode wel anders benaderen.

Meer waarde voor het ambacht, in Nederland gemaakt, flexibele voorraad, kleinschalige producties, gebruik van reststoffen en natuurlijke materialen, zijn onze belangrijkste kernwaardes.

Manteau Riche anno 2019

Manteau Riche is ontstaan vanuit de gedachte iets te creëren waarbij oude waardes als ambachtelijkheid, draagbaarheid en elegantie samenkomen.

Het gevoel van vrijheid (jaren 20) en de functionaliteit van kleding uit de crisistijd, gecombineerd met de eenvoudige luxe uitstraling uit de jaren 30 hebben wij vertaald in het kledingstuk Manteau Riche. Het idee om een kledingstuk te ontwerpen dat zowel als jas, jurk en vest kan worden gedragen komt volgens Manteau Riche dichtbij bij de ideeën uit het interbellum. Want Jacqueline en Rossell hebben gezien dat de crisis uit 2006 hen weer met twee benen op de grond heeft gezet en hen bewust heeft gemaakt van anders omgaan met onze grondstoffen.

Even wat feiten: 

Manteau Riche koopt restantstoffen op bij handelaren die fabriekjes afrijden in Italië en Frankrijk. Het linnen zijn restanten van een bedrijf uit Oosterhout bij Nijmegen. 

De Manteau worden in Nederland geproduceerd bij Studio RYN. Hij heeft een productieatelier opgericht samen met (roc) Rijn IJssel in Arnhem, waar leerlingen mode het naaivak leren in zijn atelier.

Missie

Eigentijds, kwalitatief hoogwaardig en duurzaam modeproduct in de markt zetten, zodat er langer met een kledingstuk kan worden gedaan.en het kledingstuk op meerdere manieren gebruikt kan worden (jas, vest en jurk)

ABBA5A6B-9A1C-4FD7-8969-9CADBC663FE5

Duurzaamheid

Meer waarde voor het ambacht, in Nederland gemaakt, flexibele voorraad, kleinschalige producties, gebruik van reststoffen en natuurlijke materialen, zijn de belangrijkste kernwaardes.

499A3A77-1CD0-4FEA-9F65-BA349372623C

Innovatie

Het label zoekt continu samenwerking met ambachten uit de diverse, bij voorkeur Nederlandse, regio’s. Het liefst wordt de hele keten van Manteau Riche binnen Nederland gehouden.

Experiment

Andere manier van verkoop en collectioneren: vermijden van grote voorraden, productie afstemmen op individuele vraag, alternatieve manieren van verkoop. Experimenteren met verven van linnen en zijdes met natuurlijke kleurstoffen.

CAAC0ACA-A9AE-4459-8787-D001CD57263D