GRONDSTOF – The Linen Project – Pascale Gatzen
Linnen verbouwen op een ambachtelijke manier, met zorg voor de natuur en in gezamenlijkheid met een grote groep mensen. Het klinkt als een onmogelijke opgave en toch begon dit jaar een eerste shared stewardship traject van The Linen Project in de rivierklei van de Neder-Rijn. The Linen Project werd opgezet vanuit Crafts Council Nederland en de ArtEZ Master Practice Held in Common en doet, veelal in de praktijk, onderzoek naar linnen als grondstof. Linnen kent een lange Nederlandse traditie, met de industrialisatie en later de globalisatie is een groot deel van de kennis over linnen verloren gegaan. Hoe helpt The Linen Project die kennis weer terug te krijgen? Wat is het belang van lokale grondstofproductie? En op welke manier onderzoekt The Linen Project mogelijkheden voor een nieuwe economie? Sjaak Hullekes praat hierover met Pascale Gatzen, hoofd ArtEZ Master Practice Held in Common.
TEXTIEL – Enschede Textielstad – Annemieke Koster
Zonder enige ervaring met weven zei Annemieke Koster haar baan op en startte een eigen weverij. Hoe positieve rebellie tegenover het huidige modesysteem zich kan vertalen in het hervinden van een Twentse traditie. Enschede textielstad werkt met gerecyclede materialen en natuurlijke vezels afkomstig uit Europa. Ze verkreeg haar kennis van gepensioneerde wevers en heeft als missie die kennis en ambacht verder over te dragen aan volgende generaties. Alles wat Annemieke produceert is vraaggestuurd, geen overproductie dus. Hoe weet Enschede Textielstad het ambacht weer over te brengen? Wat is de verbondenheid met Twente en met Nederland? Hoe belangrijk is lokale productie voor hen? En op welke manier werkt Enschede Textielstad samen met modelabels? Sjaak Hullekes praat hierover met Annemieke Koster, oprichter en eigenaar van Enschede Textielstad.
KLEDING – Studio RYN – Jolanda Buts
Arnhem werd bekend dankzij de befaamde modeafdeling van ArtEZ, de Modebiënnale en alle ontwerpers en projecten die daaruit volgden. Het regionaal opleidingscentrum Rijn IJssel begon een aantal jaar geleden samen met onder andere Sjaak Hullekes, Sebastiaan Kramer aan een nieuw traject. Samen wilden ze de makers verbinden aan de ontwerpers, de mbo-opgeleide aan hbo-opgeleide professionals. Studio RYN werd opgericht om mbo studenten beter op te leiden, meer kennis te kunnen geven van de grote variatie die mode met zich meebrengt. Tegelijkertijd dook het in de behoefte om lokaal te produceren en een opstart te bieden voor kleine modelabels. Studio RYN produceert alles in kleine oplage, samen met (oud)studenten van mbo’s, mensen met een arbeidsbeperking en andere professionals. Hoe zorgt Studio RYN voor meer kennis bij mbo-leerlingen? Op welke manier draagt het atelier bij aan een duurzamer modesysteem? En hoe belangrijk is lokale productie van kleding? Sjaak Hullekes praat hierover met Jolanda Buts, teamleider mode bij roc Rijn IJssel.